Skötselråd
 

Ull

Ull har en unik förmåga att fräscha upp sig med hjälp av luftens syre. Materialets goda egenskaper beror till stor del på dess naturliga fetthalt. Ullfibern innehåller lanolin.
Man kan använda ullkläder mycket längre än ett motsvarande plagg i bomull eller syntetfiber. Ullen är i sig självt smutsavvisande.

Ull ska tvättas skonsamt, krama plagget, gnugga aldrig. Jag rekommenderar Grumme tvättsåpa eller så kan du använda ditt hårschampo. Om ullen tvättas med ett vanligt universaltvättmedel som effektivt lösgör fett, försvinner lanolinet och därmed ullens goda egenskaper. Plagget blir grovt och "stumt".

Ull mår bäst av att tvättas för hand. Använd inte sköljmedel, torktumla inte. Forma (sträck) plagget så att det får önskad form och låt det torka plant, gärna på en frottehandduk.

Genom att vädra dina ullkläder regelbundet, behöver du inte tvätta dem så ofta.

Mal och pälsänger som tycker om ull finns omkring oss. Därför bör ett ullplagg som inte används regelbundet, förvaras i en tättslutande plastpåse.

Silke

Silke ska tvättas i 30 grader. Om tvättmaskinen har ett ull- eller silkeprogram så kan det användas. Om inte rekommenderas handtvätt.

Även till silke kan Grumme tvättsåpa användas.
Silke får inte torktumlas.

Sträck plagget i vått tillstånd och ge det önskad form. Låt det torka plant. /p>

Lin

Plagg som är stickade i lin förändras och får sin form i första tvätten. Därför är mina plagg tvättade.

Tvätta i maskin på 40 grader med skonsamt tvättmedel utan optiska blekmedel eller perborater.
Kort centrifugering. Låt torka liggande.
När linplaggen är våta vrider de sig på grund av att lin är våtspunnet. Detta försvinner när plaggen torkar.

Lin krymper inte men det kan dra ihop sig vid tvätt. Denna hopdragning kan man lätt stryka ut så att plagget återtar sin form. Stryk linet på avigsidan med ångstrykjärn. /p>